Home > Kurikulum, Makluman, Peperiksaan, Peristiwa > Pelajar Terbaik STPM 2010

Pelajar Terbaik STPM 2010

Nur Farahin dengan anugerah Pelajar Terbaik STPM 2010

Nur Farahin di majlis Anugerah Pelajar Terbaik STPM Negeri Johor

Nur Farahin diapit oleh guru tingkatan enam; Puan Kartini Ahmad (kiri) dan Penyelaras tingkatan enam; Puan Zarina Ishak (kanan)

Nur Farahin Tumin muncul sebagai pelajar terbaik SMK dato’ Sulaiman bagi peperiksaan STPM 2010. Beliau memperolehi CGPA 4.0 bagi keseluruhan lima mata pelajaran yang diambilnya dalam peperiksaan tersebut.

Beliau bukan sekadar terbaik di sekolah ini bahkan muncul sebagai antara pelajar yang terbaik di negeri Johor.  Justeru itu beliau telah menerima anugerah sijil penghargaan Pelajar Cemerlang Negeri Johor Kategori Aliran Sastera daripada Tuan Haji Markom Bin Giran iaitu Pengarah Pelajaran Johor pada 21hb Februari 2011 bersamaan 18 Rabiul Awal 1432H.

Nur Farahin tidak lokek berkongsi resepi kejayaan beliau. Antaranya beliau memastikan akan mengulangkaji pelajaran lebih kurang 3 jam setiap hari walaupun tidak menentukan masa yang tetap. Kejayaan ini juga merupakan kejayaan kumpulan studinya yang sama-sama berdiskusi dengannya selama ini mengenai pelajaran. Beliau berpendapat bahawa menghormati  guru amat penting  di samping menyiapkan tugasan yang diberi oleh mereka.  Beliau suka menambah usahanya dengan beberapa ibadat seperti doa, solat dhuha dan membaca surah Al-Waqiah setiap hari.

Kejayaan yang tidak diduga itu telah menggembirakan ibu,  ayah dan keluarganya. Beliau amat bersyukur dengan kejayaannya serta mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua guru, rakan, keluarga dan sekolah yang telah membantunya selama ini.

Advertisements
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: