Home > Ko-Kurikulum, Peristiwa > Atlit SMKDS Beraksi di MSSD Batu Pahat

Atlit SMKDS Beraksi di MSSD Batu Pahat

Wartawan Junior: Maizatul Farhana

BATU PAHAT- Pada 21 Februari 2011 hingga 23 Februari 2011 yang lalu, sekolah kita telah mengadakan pelbagai acara Sukan Kecil di padang sekolah. Antara acara yang dipertandingkan ialah acara lumba lari, lompat jauh, lompat tinggi, rejam lembing, lempar cakera, lontar peluru dan acara jalan kaki. Setiap pemenang, dianugerahkan sijil penyertaan dan pingat mengikut kategori perempuan dan lelaki 13,15 serta 18.

Semua peserta tempat pertama, kedua, dan ketiga yang telah terpilih untuk mewakili sekolah ke peringkat daerah pada 22 hingga 25 Mac 2011 di stadium Batu Pahat. Semua peserta menjalani latihan di bawah bimbingan Encik Othman bin Karim. Antara peserta yang menyertainya ialah olahragawan sekolah tahun ini iaitu  Mohd. Norhafis bin Sukor dari tingkatan 3PMR2  yang mewakili sekolah dalam acara 3000m,1500m,800 dan 4x400m kategori L15.

Antara pelajar lain yang menyertainya ialah Nur Syafiqah Nadirah bt Basir, Mohamad Fitri bin Mohd Rafi, Muhammad Khairul Azman bin Mohd. Pardon, Fadzil bin Nordin, Ilham Ameen bin Ismail, Mohd. Farid bin Jumaat, Ihsan Ameen bin Ismail, Muhamad Syafiq bin Syamsul, Shahrol Nizam bin Omar, Muhamad Asraf bin Samad, Muhamad Lukman bin Smad, Muhamad Akmal bin Ali, Muhamad Syawal bin Buang, Muhamad Hafizul Azmie bin Zaidi, Siti Salwa bt Ismail, Nur Najwa Husna bt. Othman, Fatin Nur Amiza bt. Ahmad Zaidun, Noradham bin Ahmad, Mohd. Ariff bin Wahab, Muhammad Aidil bin Ariffin, Ainul Syahirah bt. Muhd Razi, Jegan Raj A/L Saethren dan Muhamad Syamal Amer. Keseluruhan atlit berjumlah lima puluh dua orang.

Para atlit yang mewakili sekolah ini telah pun menunjukkan taring masing-masing antara di Peringkat Daerah antara 22 hingga 25 Mac 2011 di stadium Batu Pahat. Para pelajar diiringi seramai 10 orang guru. Guru-guru tersebut telah dibahagikan tugas tertentu. En. Abu Zayin bin Abdullah menjawat jawatan sebagai ketua kontinjen. Jawatan pengurus pasukan pula disandang oleh En. Jailani bin Ismail/Asrah dan dibantu oleh Tuan Haji Mohd. Lazim bin Rahmat. Kejayaan para peserta tidak akan dapat dicapai tanpa jurulatih yang berdedikasi. Jurulatih tersebut antaranya ialah En. Othman bin Karim, En.Mohd Amfal bin Basri, En.Mohd Jailani bin Ismail/Asrah, En. Asman bin Hamzah, En.Sahrul Nizam bin Marbon, Pn.Zainor Idayu bt Jusoh, Cik Nor Faleha bt  Ar’bain dan Pn Kartini bt Ahmad. Kesemua jurulatih ini di bawah pimpinan En. Othman bin Karim.

SMK Dato’ Sulaiman telah mencapai banyak kemenangan berkat usaha para peserta dan guru yang tidak pernah mengenal erti jemu. SMK Dato’ Sulaiman telah berjaya mendapat tempat ketiga dengan lapan pingat emas, sembilan pingat perak dan lapan pingat gangsa dengan pungutan markah sebanyak 179 mata. SMK Dato’ Sulaiman juga telah berjaya meraih johan keseluruhan bagi kategori L18 dengan pungutan markah sebanyak 54 mata. Selain itu, dua peserta telah berjaya mencatat rekod baru iaitu Mohd Fitri bin Mohd Rafi dalam acara 110m lompat pagar dengan catatan masa selama 16.30s dan Mohd Norhafis bin Sukor dalam acara 800m dengan catatan masa selama 2m 19.60s.

Kejayaan yang dicapai telah mengharumkan nama SMK Dato’ Sulaiman. Semoga kejayaan ini memberi inspirasi dan motivasi untuk para pelajar sekolah ini terus bersemangat, mara ke hadapan dan tangkas bergerak maju demi mencapai impian dan cita-cita masing-masing.

 

Advertisements
Categories: Ko-Kurikulum, Peristiwa
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: