Home > Makluman, Peristiwa > Perhimpunan Mingguan 23 Mac

Perhimpunan Mingguan 23 Mac

Wartawan Junior: Nuraina Salamon

SMK DATO’ SULAIMAN, 23 MAC 2011- Pada perhimpunan kali ini, Encik Othman bin  Marin telah memberikan ucapan sebagai guru bertugas mingguan. Antara intipati ucapan Encik Othman Marin ialah beliau memuji sikap pelajar yang hadir tepat pada waktu persekolahan selain daripada lebih 90% daripada pelajar tingkatan 3 dan 5 hadir mengikuti kelas yang dianjurkan sekolah ini sepanjang cuti penggal minggu lalu. Beliau juga mengingatkan agar para pelajar khususnya tingkatan 3 dan 5 agar sentiasa bersedia mengulangkaji pelajaran di mana sahaja mereka berada kerana peperiksaan PMR dan SPM hampir tiba.

Seterusnya, Encik Mohd Nor mengulas tentang mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) yang akan diadakan tidak lama lagi. Beliau meminta ketua atau penolong ketua kelas untuk mendapatkan surat usul PIBG selepas perhimpunan tamat.

Tuan Haji Mohd Nazlan bin Basar berucap pula dengan memberikan amaran terhadap pelajar yang datang lewat. Mereka akan direkodkan ke dalam e-disiplin. Tuan Haji Mohd Nazlan lebih tertumpu kepada masalah disiplin pelajar dan memberikan sedikit nasihat kepada para pelajar untuk memperbaiki tingkah laku diri masing-masing.

Ucapan diteruskan oleh Tuan Haji Mohd Razib bin Arpan dengan memberikan sedikit teguran kepada anak-anak didiknya supaya perlakuan yang negatif dikikis dan tumpukan pada pelajaran demi masa depan diri sendiri. Beliau mengingatkan bahawa Peperiksaan Pertengahan Tahun akan bermula pada 9 Mei 2011. Pelajar yang gagal Bahasa Melayu dan Pendidikan Islam  dimestikan mengulang kertas tersebut. Kelas Permata untuk tingkatan 5 bermula pada minggu ini. Manakala silibus perlu dihabiskan pada bulan Julai. Para pelajar juga diingatkan agar menceriakan kelas masing-masing untuk mewujudkan pembelajaran lebih selesa.

Baru –baru ini sekolah telah digemparkan dengan berita salah seorang pelajar di sekolah ini telah menghidap demam denggi. Oleh itu, pelajar dinasihatkan supaya sentiasa menjaga kebersihan persekitaran rumah dan tiada sebarang takungan air yang boleh menyebabkan pembiakan nyamuk aedes. Tuan Haji Mohd Razib telah mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pelajar dan guru kerana telah mendoakan kesihatan ayahandanya yang menghidapi batu karang yang kini sudah semakin sembuh.

Advertisements
Categories: Makluman, Peristiwa
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: