Home > Ko-Kurikulum, Peristiwa > Perkhemahan St. John Ambulance

Perkhemahan St. John Ambulance

Wartawan Junior: Aina Anshor

Parit Sulong,18 Mac dan 19 Mac 2011- Persatuan St.John Ambulance SMK Dato’ Sulaiman telah mengadakan perkhemahan selama 2 hari 1 malam. Perkhemahan ini telah diadakan di padang sekolah SMK Dato’ Sulaiman. Perkhemahan ini disertai oleh 39 ahli St.John Ambulance  termasuk AJK. Tujuan perkhemahan ini diadakan adalah untuk menambahkan ilmu pengetahuan asas tentang perubatan.

Aktiviti yang dilakukan pada hari pertama ialah mengagihkan kumpulan, kemudian mereka mendirikan khemah. Selepas makan tengah hari, semua peserta lelaki mendirikan solat Jumaat di masjid berhampiran sementara pelajar perempuan mendirikan solat zuhur di surau sekolah. Pada waktu petang pula aktiviti yang dilakukan ialah kembara hutan. Semua kumpulan dikehendaki membuat satu persembahan pada malam kebudayaan. Malam kebudayaan telah berlangsung dengan meriah sekali.

Antara aktiviti lain yang telah dilakukan ialah mendengar tazkirah yang disampaikan oleh Umar bin Sulaiman, ‘Sayang si Buta’ yang berlangsung pada pukul 3 pagi dan sukaneka seperti jelon dan kerusi beracun. Sebelum pulang, hadiah telah disampaikan kepada para pemenang. Perkhemahan ini telah berlangsung dengan jayanya dengan bantuan AJK dan semua guru yang terlibat.

Advertisements
Categories: Ko-Kurikulum, Peristiwa
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: