Home > Makluman, Peristiwa > Suka dan duka seorang GPK1

Suka dan duka seorang GPK1

Suka dan duka saling silih berganti dalam hidup seorang manusia biasa. Tiada seorangpun yang dapat mengelakkan diri daripada takdir Tuhan biarpun manusia diberikan kudrat dan iradat untuk berusaha dan berikhtiar. Penentu segalanya berada ditanganNya jua.

GPK1 sedang menyampaikan keputusan SPM 2010

Tarikh 23 Mac 2011 merupakan detik yang mendebarkan semua guru dan pelajar sekolah ini kerana pada tarikh tersebut keputusan SPM diumumkan. GPK 1, Tuan Haji Razib Arpan  bergerak masuk ke Bilik Gerakan SMKDS untuk mengumumkan keputusan tersebut dengan wajah yang gembira dan ceria sambil mengucapkan tahniah kepada para guru yang bertungkus lumus untuk SPM selama ini. Walaupun tidak sehebat sekolah lain, namun masih menduduki tempat ke-7 di seluruh Batu Pahat dan tempat ke-2 sekolah luar bandar. Kegembiraan ini dikongsi bersama dan selepas majlis tersebut, para guru telah meraikan pula kegembiraan sempena hari lahir GPK1 pada tarikh yang sama dengan keputusan SPM diumumkan. Sepotong kek telah dihadiahkan buat beliau oleh para guru dan sekalung doa selamat telah dibacakan buat beliau, tanda gembira dan syukur.

Doa selamat sempena hari lahir GPK1

Namun selang 15 hari setelah itu iaitu pada 7 April 2011, seluruh warga SMK Dato’ Sulaiman telah dikejutkan pula dengan suatu berita yang menyedihkan iaitu kematian bapa kepada Tuan Haji Mohd. Razib Arpan. Bapa beliau iaitu Allahyarham Arpan telah pulang ke rahmatullah kerana menghidapi sakit batu karang-buah pinggang pada jam 11.40 pagi.  Kelas-kelas tambahan yang dijadualkan berlangsung pada sidang petang pada hari tersebut dibatalkan untuk memberi peluang kepada warga sekolah ini memberi penghormatan terakhir kepada allahyarham ayahanda Tuan Hj. Razib. Seluruh warga sekolah ini mengucapkan takziah kepada beliau dan seluruh keluarga beliau. Semoga roh allahyarham dicucuri rahmat Ilahi.

Demikianlah secebis kisah suka dan duka seorang GPK1 yang sangat prihatin dengan sekolah ini. Seluruh warga sekolah ini mendoakan agar beliau tetap tabah dan terus berdiri gagah mencorakkan sekolah ini dengan warna-warna kecemerlangan. Amin.

Advertisements
Categories: Makluman, Peristiwa
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: