Home > Peristiwa > Pertandingan Deklamasi Puisi

Pertandingan Deklamasi Puisi

Oleh : Lyana Kamarudin

Foto : Anis Fatiha

PARIT SULONG, 3 April 2012 – Pertandingan Deklamasi Puisi Sekolah Menengah Daerah Batu Pahat telah berlangsung di Dewan Bestari, SMK Dato’ Sulaiman hari ini. Pertandingan yang dianjurkan bersama Dewan Bahasa dan Pustaka serta Kementerian Pelajaran Malaysia itu disertai oleh 25 buah sekolah menengah daerah Batu Pahat.

Pertandingan ini terbahagi kepada dua kategori iaitu deklamasi sajak dan syair. Para peserta siap dengan persalinan anggun persis puteri bangsawan Melayu dengan alunan suara yang lunak dan yakin mempamerkan kelebihan masing-masing.

Keistimewaan dan kehebatan puisi Melayu dalam berkomunikasi khasnya menyampaikan nasihat memang tidak dapat disangkal. Dalam dunia hari ini yang mana teknologi komputer dan bahasa-bahasa asing mula mengambil tempat, penggunaan puisi dalam masyarakat di Malaysia sebenarnya dilihat masih sangat relevan. Penganjuran pertandingan seperti ini merupakan wadah terbaik bagi generasi akan datang terus memelihara kebudayaan dan khazanah Melayu.

    

     

    

    

  

Categories: Peristiwa
  1. April 5, 2012 at 9:14 am

    Semua yang buat persembahan semuanya best ! suka suka suka🙂

  2. April 5, 2012 at 9:15 am

    Wah ada Najwalatif lah ! Apaa-apa pun semua peserta best-best !🙂

  3. -Nabila-
    April 5, 2012 at 9:17 am

    Semuanya cantik-cantik dan best-best…:)

  4. Haziq Takraw
    April 5, 2012 at 9:18 am

    BUAT YANG TERBAIK TAHUN DEPAN SMKDS!
    GUYUP
    -EINA-

  5. April 5, 2012 at 9:31 am

    Semua peserta cantik-cantik🙂 Hebat pulak tu !

  6. iwan syah
    April 5, 2012 at 9:53 am

    Semua peserta best giler.. …….nape najwa latif tak buat pesembahan?????????

  7. waie
    April 5, 2012 at 11:14 am

    apa-apa pun SMKDS BOLEH!!!!!!!!🙂

  8. April 5, 2012 at 11:49 am

    sungguh hebat pemantun- pemantun tahun ini.. ad gaya.. harap cuba tahun lepas! good luck!

    ~zulhasif~

  9. nabilahnazrah
    April 9, 2012 at 10:46 am

    Peserta-peserta sungguh hebat !!

  10. Nor Malissa Farhana
    April 9, 2012 at 10:46 am

    Kesian Najwa Latif tak dapat ambil bahagian sebab demam,,apapun terbaik!

  11. nurfarah aina
    April 9, 2012 at 11:04 am

    Najwa Latif c0mel la ,,
    happy sangat dapat jumpa dia ,,
    tahun depan datang lagi ,,
    semoga berjaya dalam SPM

    • eira
      April 16, 2012 at 10:59 am

      yela 2 fara.. 🙂

  12. aida,huda
    April 9, 2012 at 11:11 am

    nasib baik dapat tengok najwa latif…hahaha🙂

  13. Fahmi
    April 9, 2012 at 1:25 pm

    ☺semua peserta nampak bersemangat demi sekolah masing-masing…..cayok2☺

  14. dausrockstar... oley
    April 9, 2012 at 1:25 pm

    semua peserta memberikan persembahan yang bestt …. 3:)

  15. zulaiha
    April 9, 2012 at 1:28 pm

    sayangnya tak bawa kamera….
    kalau tak boleh bergambar dengan najwa latif….😦

  16. mohamad norhin
    April 9, 2012 at 1:30 pm

    best!!!!!…..
    tahun depan buat lagi tang terbaik

  17. mohamad norhin
    April 9, 2012 at 1:30 pm

    ops…….yang terbaik…..

  18. layalia
    April 9, 2012 at 1:38 pm

    tahniah kepada para peserta yang menyertai walaupun tidak menang..
    hope tahun depan dapat buat yang terbaik daripada tahun ni..

  19. nabila abu samah
    April 9, 2012 at 1:40 pm

    dato sulaiman cuba lagi!!!buat yang lebih baik tahun hadapan…

  20. syafiq
    April 9, 2012 at 1:40 pm

    tahniah kepada semua yang menang,.harap-harap tahun depan smkdato sulaiman jadi tuan rumah lagi,.

  21. Syuhadah
    April 9, 2012 at 1:43 pm

    Fuyoh..terbaek daripada pelajar smk dato sulaiman

  22. April 9, 2012 at 1:44 pm

    harap pertandingan seperti ni dapat diadakan lagi.

  23. farha
    April 9, 2012 at 1:47 pm

    Takde rezeki la nak menang. Try next year pula ye🙂

  24. aza eina
    April 16, 2012 at 11:08 am

    tahun depan Najwa Latif , tak dapat datang …
    sebab dia dah habis sekolah ..
    kan tahun ini dia tingkatan 5 ….
    kalau nak jumpa dia …
    pergi kuala lumpur …

  25. man
    April 18, 2012 at 2:01 pm

    ok la tu…

  26. April 18, 2012 at 2:03 pm

    ta dpt tngok najwa pon

  27. April 23, 2012 at 10:30 am

    best sangat,,,ada najwa latib lagi…

  28. Diana
    April 23, 2012 at 10:32 am

    Semua peserta hebat-hebat belaka..

  29. nurfazira
    April 15, 2013 at 1:28 pm

    guyup!dato sulaiman tetap yang terbaek!tahniah kpd pemantun2 yg berjaya mengharumkn nama smkds….:)

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: